بایوساید چیست
نگهداری مواد یکی از چالشی ترین بحث ها در صنایع مختلف است. ضد کپک یا بایوساید (Biocide) موادی هستند که از ایجاد کپک و گندیدگی برای مدت زمان مشخصی جلوگیری می کنند. بایوساید ها به منظور نابودی یا کنترل میکروارگانیسم های مضر به کار برده می شوند. بایوساید ها می تواند سنتتیک یا طبیعی باشند.
زمان تماس، غلظت، دما، pH، سازگاری، اثر در برابر میکروب های موجود در سیستم و مقرون به صرفه بودن، از جمله فاکتورهای مهم در انتخاب نوع بایوساید می باشد.
انواع ضد کپک یا بایوساید
بایوساید اکسید کننده
اکسید کننده ساختار سلولی مواد
بایوساید غیر اکسید کننده
ایجاد اختلال در تولید میکرو و ماکرو ارگانیسم ها
اکسید کننده ها
این مواد با حمله به میکروارگانیستم ها باعث اکسید شدن ساختار سلولی و اخلال در انتقال مواد مغذی از دیواره سلولی می شود. کلر، برم و دی اکسید کلر از جمله اکسید کننده ها هستند که در صنعت استفاده می شود.
غیر اکسید کننده ها
نحوه کار این دسته از ضد کپک ها مانند سم است که با ایجاد اختلال متابولیستی در تکثیر و رشد و نمو میکرو ارگانیستم ها و ماکرو ارگانیسم ها سبب جلوگیری از ایجاد کپک می شوند. ایزوتیازولین نمونه ضد کپک غیر اکسیدی می باشد.
کاربرد مواد ضد کپک
به طور کلی کاربرد این ماده در صنایع تصفیه آب، شوینده ها، صنایع آرایشی و بهداشتی، فلزکاری، چسب سازی و ضد عفونی سازی لوازم پزشکی می باشد. هدف از استفاده از این دسته مواد آن است که محصول را تا قبل از رسیدن به تاریخ انقضای آن سالم و فاقد هیچ گونه باکتری و میکروب نگهدارد.
- کاربرد گسترده در تصفیه آب
- کاهش خوردگی و عدم سولفید آهن در صنعت نفت و گاز
- تولید محصولات قارچی یا ضد میکروبی
- ساخت حشره کش و دفع حیوانات
- استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی
ایزوتیازولین چیست
ایزو تیازولین ( Isothiazolinone ) یک ترکیب شیمیایی با فرمول مولکولی C3H3NOS می باشد. دارای رنگ سبز روشن است که مشتقات آن به طور گسترده به عنوان نگهدارنده ضد میکروبی استفاده می باشد. این ماده محلول در آب است و دارای سمیت بسیار پایینی می باشد.
میزان مصرف بایوساید
به طور كلی، كنترل رشد میكروبی با اطمینان از تمیز شدن سیستم ها در هنگام راه اندازی، جلوگیری از آلودگی سیستم ها و میزان مصرف بایوساید به طور مداوم یا از طریق برنامه دوز شوک شیمیایی بایوساید، حاصل می شود.